Screenshot 2019-05-03 at 15.22.48

Teaterns utveckling har de senaste årtiondena medfört en större tvärkonstnärlighet och en synligare koppling mellan teori och praktik. Att göra teater är i allt högre grad att förverkliga teoretiskt tänkande. Detta har blivit synligt i diskussioner om representation och frågor om teaterns politiska potential men också i hur den samtida scenkonsten utmanar den “konventionella teaterns” form och förhållande till publik och material.

I ett försök att synliggöra kopplingen mellan scenkonstens teori och praktik arrangerar LUST och IFFF en läsecirkel för kritiker och scenkonstnärer. Under läsecirkeln samlas deltagarna för att diskutera och bekanta sig med några texter om samtida scenkonstnärlig diskurs. Läsecirkelns texter är utvalda i dialog med teatervetare Karoline Skuseth under premissen att hitta underlag för kritisk diskussion och en introduktion till teori som påverkat den samtida scenkonstens utveckling de senaste decennierna. Texterna för läsecirkeln har valts ut för att belysa hur scenkonstens diskursiva skifte har gått från ett fokus på text och estetik till att i högre grad inkludera politisk och filosofisk teori i analysen av teater som en social händelse.

Träffarna hålls på Ny Tids redaktion på Kabelfabriken vid Drumsö bro B-trappan, 5. våningen. Läsecirkeln är öppen för alla men riktar sig främst till scenkonstnärer och kritiker. Det finns begränsat antal platser, och vi ber därför om en förhandsanmälan till lustrf@gmail.com Texterna är på svenska, engelska och finska men diskussionerna hålls på svenska.

14.5 kl. 17.30-19.30 Theatricality: The Specificity of Theatrical Language av Josette Féral
21.5 kl. 17.30-19.30 Johdatus esitykseen ja kulttuuripolitiikkaan av Elin Diamond
28.5 kl. 17.30-19.30 Den emanciperade betraktaren av Jacques Rancière

LUST – långsiktig utveckling av svenskspråkig teater är en ideell förening som verkar för att utveckla det professionella teaterfältet i Finland med ansats i det svenskspråkiga teaterfältet.

IFFF – intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker är en förening för alla frilansande konst- och litteraturkritiker som skriver på svenska och är verksamma i Finland.